23. november 2014

Vinterjakt i 13 blå


Vi snudde litt på flisa denne gangen og startet med jegermiddag på fredagskvelden. Hjortebiff, en temperert Chianti Classico etterfulgt av bløtkake og en fløyelsmyk XO. Det ble kanskje litt sent, men da klokka ringte 0630 lørdag morgen spratt vi opp klare for fuglejakt.

Yr meldte 4 kuldegrader, skyfritt og 2 sekundmeter østavind. Da vi parkerte bilen ved fjellveien viste temperaturmåleren i bilen 13 kuldegrader, det blåste vestavind - og det var mye mer snø enn vi hadde regnet med. Atter en gang var det bare å glemme det som var planlagt og ta dagen på naturens og værets premisser.  Det ble en flott dag,  først noen timer i fjellet før vi trakk ned i skogen.

Vi måtte etter hvert gi opp rypa, det var for tungt både for oss og bikkjene.  Vinterjakt på skogsfugl på denne tiden av året gir sjelden mange situasjoner i løpet av en dag, men vi måtte jo prøve.  Det var tungt føre også i skogen for hundene. Bløte myrer under et lag snø gjorde at pelsen frøs til is - og potene iset hele tiden. Potesokker hjalp ingenting, det dannet seg isklumper inne i sokkene og gjorde bare ting verre. Vi hadde flere markeringer og til slutt fikk vi endelig en fin situasjon der begge bikkjene (Ivo og Zorro) står sammen på orrfugl.  Dessverre gikk fuglen eller fuglene rett før vi kom på skuddhold.

Men tross alt, det er slike dager som gjør at man holder på med dette. Antall fugl i sekken er ikke viktig. Opplevelsen av naturen, kulda som biter i kinnene, ryggen som verker av tyngden på sekken, solstrålene som varmer, slitne og fornøyde hunder,  småpraten med jaktkompisen gjennom dagen - det er viktig.  Gleder meg allerede til neste mulighet for en tur ut.

Sikksakk mellom nedbøyde trær. Turen til toppene ble lengre og tyngre enn vanlig.

Oppe før sola - og godt over skylaget. Sånne dager er verdt mye.

En pust i bakken før vi slipper for alvor. Det var mye spor å se denne dagen. Rypespor rundt toppene og spor etter mår, rev, hare og røyskatt i skogen.

Klar for nytt slipp. Mye ferske spor og dokker rundt toppene, men det var tungt for bikkjene.

Det var langt mer snø over 1000 moh enn vi regnet med. Rundt 30 cm i nordhellingene. Det ble tungt.


Frossen gordon etter diverse elvekryssinger. Men like blid og jaktlysten som alltid.  Zorro 3,5 år.

Åpne bekker og bløte myrer tross mange kuldegrader. Bikkjene ble våte og kalde etter å ha krysset denne x-antall ganger.

Sjelden at det kladder under skoene, men det gjorde det i dag. Null tæle under snøen og 13 kuldegrader over.
Det skumrer og skytelyset forsvinner kl 15.30 på denne tiden av året (Buskerud).
Deilig å komme ned til veien og bilen etter en lang dag ute.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar