11. april 2016

Orrfuglen spiller over hele skogen nå - leiken er i gang


Vi tok en kjapp overnattingstur i Follomarka. Planen var å rigge oss til ved en av de mindre myrene og få med oss morgenspillet. Etter en lengre periode med regn varslet Yr klarvær og nattefrost. Det ble en fin tur med mye fugleaktivitet det meste av natten og tidlig morgen.


Et andepar var på farten mye av natten og holdt kontakten via kvakk-kvakk. En hakkespett tok heller ikke hensyn til to teltere som forsøkte å sove - og en rovfugl hadde en travel natt, hvis det er slik at den skriker hver gang den tar et bytte. Skogsduene tok en pause mens det var mørkt. Orrene kom og slo seg inn i trærne rundt myra så fort bålet var slukket og vi inne i teltene.

Klokken 0330 våknet jeg av lyden fra et par kamphaner nedenfor teltet. Det var ikke rare kampen, mer som oppvarming til høneuka. Det kom også ei høne. Jeg hørte kaklingen i skogen bak teltet og den satte seg inn i et tre i utkanten av myra. Det var aldri mange fugler på denne leiken, rundt 6 - men jeg hørte at det var mange fler på de større myrene som ligger rett i nærheten. Det er det også mer folk - og det er mulig vi fikk besøk av fugler som ble skremt fra de større myrene. Faktum er at det nå er spill på de fleste myrene.

På vei hjem traff vi en lokalkjent kar som kunne fortelle at på 70-tallet var det leik bare på en eneste myr her inne.

Det ble ingen bilder av fuglen i aksjon denne gang. Jeg nøyde meg med å titte ut gjennom lufteluken i fotenden på teltet. Gordonsetter Ivo lå spent som en gitarstreng, med toppede ører og kastet på hodet i retning nye lyder av fugl i aksjon. Han lager ikke en lyd - og synes nok dette er skikkelig spennende. Er det naturprogram på TV reagerer han like sterkt på "Tjoii"-lyden som rypeskratt, han har jo vært med på dette noen ganger nå.

Ikke så langt å gå. Nydelig vær. Ligger an til å bli nok en fin tur. Gleder oss.

Fremme ved en mulig leirplass. Ene teltet vi har med krever litt plass så vi måtte gå noen runder for å finne et egnet sted.

Hilleberg Souloteltet. Rødt og gildt i fargene. Suverent telt for ekstremturene også. Tar minimalt med plass. Lett å finne en god plass til dette.

Første tur med Fjällräven Abisko Dome 2. Vi fant 2 plasser ikke langt fra hverandre.

Oppdaget at pumpesekk/pakkeposen til Sea to Summitunderlaget mitt også kan brukes på vinterunderlaget fra Exped. 4 pump så er underlaget blåst opp :-)

Mye lukt over hele myra. Det er båndtvang nå så Ivo må holde seg rundt beina våre. Han respekterer det og stikker  ikke avgårde. Sitter timesvis i leiren og speider utover mens nesa jobber. Herlig med lydig hund, ikke mye stress med han på tur.


To telt oppe, bålplass neste...

Ikke rart junior har tung sekk. Han dro opp den ene nyervervelsen etter den andre. Blant annet denne huken. Gav oss en fin, lun krok foran bålet.

Hukeieren og Ivo

Midt inne i skogen, ved den lille myra har noen i år bygget et plattform i trykkimpregnerte materialer. Hva er poenget? Det er ikke ryddet for elgjakt så det kan være en overivrig fotograf som har tatt seg til rette. Sporløs ferdsel. Jammen sa jeg smør.

Ingenting varmer så godt som et skogsbål når kuldegradene kryper på.

Bra med reflekser på det nye teltetVi køyer inn. Ivo er godt vant til teltlivet.


Nytt teltlys for anledningen. Led med USBledning. Fungerte bra sammen med GoalZero batteribank.

Ladet batteribanken med AAbatterier før turen og det fungerte bra det også.
Morgenstund. Utsikt til myra med frostrim og sola som varmer. Da er det bare å komme seg opp og fikse kaffe


Morgenkaffe - bruker GSI presskannekopp. Kjapt og enkelt. Nok til to drøye kopper.

Det nye teltet har to romslige fortelt og mulighet til skikkelig gjennomlufting på varme dager. 

Obligatorisk turfrokost. Kan ikke bli stort bedre.


Klar for hjemturen


Da rusler vi hjemover.

Siste akt, ting tørkes, vaskes opp, ryddes bort - og det er bare å glede seg til neste tur.


Reklame
Vurderer du å kjøpe nytt telt? Her finner du mer informasjon om Fjällräven Abisko Dome 2 og  Hilleberg Soulo
5 kommentarer:

 1. Høres ut som vi ferdes i samme område. Gi et lite pip om du har tips til hvor vi kan få oppleve leik!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Ugleloftet
   .. ja vi ferdes kanskje i de samme traktene. Vil du ha tips om orreleiker? Det finnes mange og i disse tider er det mange barnefamilier som rigger seg til langs myrene for å oppleve vårens vakreste eventyr. Tiurleiken tåler ikke mye trafikk like godt, og er bla derfor ofte en godt bevart hemmelighet.

   Slett
 2. Høres ut som vi ferdes i samme område. Gi et lite pip om du har tips til hvor vi kan få oppleve leik!

  SvarSlett
 3. Uten å ha mye erfaring med telt, jeg vil spørre: Bør man kanskje ordne med et plastduk under teltet det det kan være lyng og sånt i skogen? Fra det jeg har sett av bilder av duken i bunn, så synes jeg at duken kanskje virker litt skjør. Aner ikke hvor slitesterk slike telt er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bunnduker går det hull på fra tid til annen. Det hører med, men er enkelt å reparere med egnet tape. Vi pleier å rydde teltplassen for de værste kvistene Du kan velge å bruke ekstra beskyttelse under, men da blir det mer og bære også.

   Slett