22. oktober 2013

Hvor mye energi svir hunden av


Jeg fant en begripelig artikkel på umb.no som viser resultater fra forsøk gjort med fuglehunder. I snitt  løper en fuglehund under vinterjakt fra 6-12 km pr time - avhengig av snøforhold. I løpet av og etter en dagsøkt med vil det kreves mye påfyll av både mat og væske.  Kombinasjonen vanlig fór og tilført feks. vom er kanskje ikke nok fordi det må for store mengder til pr dag.  
  • Normalbehov ca 3300 kJ/dag
  • På toppen 5500kj/3 timer= 1833kJ/time arbeid/søk
Nå er det vel individuelle forskjeller, men det er jo en pekepinn i hvert fall. 


Majoren vanner Bajas og Tinka. Medbrakt vann på flaske. Denne dagen var det varmt og langt mellom vannhullene.





  • 1 g fett = 37 kJ eller 9 kcal
  • 1 g protein = 17 kJ eller 4 kcal
  • 1 g karbohydrat = 17 kJ eller 4 kcal
  • 1 g alkohol = 29 kJ eller 7 kcal


  • Så gjenstår det å sjekke foret og regne ut energikonsentrasjon og hvor mye som skal til for å dekke behovet. 

    Eksempelhunden over skal ha 8800 Kj (etter 3 timers arbeid i løpet av en dag). Det tilsvarer ca 240 gram fett. Proteiner og karbohydrater i foret gir også energi så det reelle mengdebehovet er lavere.

    Jeg har en stund brukt:

    • Vom og hundemat nr 33 inneholder 2500 kcal/kg (x 4,2 = 10500 kJ/kg). 
    • Robur energi inneholder pr kg 20% fett (200gr=7400kJ) 33% protein (330gr=5610) = 13010 kJ/kg 
    Det betyr at jeg pr 3 timers arbeid kan fore med feks. 0,6 kg nr 33 og 0,2 kg Robur tørrfor. På de siste jaktturene over flere dager har jeg foret med 0,5 kg nr 33 og +/- 0,5 kg  Robur, pluss 150 gram energi-snack  i langpausen.  Det skulle bety at jeg er ganske nær det som trengs. 
    Når det gjelder vann så er Ivo spesielt tørst.  Er det lite vann i terrenget slafser han villig i seg en halvliter etter hvert slipp, så jeg må alltid passe på å ha med en ekstra vannflaske.


    _____


    Undersøkelsen vedr energiforbruk fuglehunder under vinterjakt er hentet herfra:

    http://www.umb.no/iha/artikkel/energiforbruk-hos-aktive-hunder


    4 kommentarer:

    1. Hei.
      Interessant artikkel nettopp fordi den også hadde tatt for seg fuglehunder, og ikke kun trekkhunder som vel er de som er mest opptatt av dette. Utfordringen er hele tiden hvordan få nok næring inn i kroppen på disse hundene, jeg har på egne hunder kun opplevd Tinka hvor mengde i ikke var problemet. :-) De andre er utfordringen stor i forhold til dette og spesielt i løpet av en jaktprøvedag, hvor man er avhengig av at hunden har fart og format også i slipp på slutten av dagen. Her er det raske karbohydrater som er nødvendig, en tung lunch med mye fett virker ikke alltid etter hensikten, har derfor i tillegg til en lunsjboks blandet på med litt tørt og litt ekstra i vannet. Skal komme tilbake med litt mere nøyaktig tall når jeg har fått målt det jeg vanligvis kjører på, blir interessant hvor nær/langt unna jeg er overnevnte tall.

      SvarSlett
    2. Raske karbohydrater til hund? Hadde vært interessant å sett noe forskningsbasert om dette. Apetitt.no skriver at karbohydrater er en fin energikilde, mens andre steder leser jeg at "hundens fordøyelsessystem er tilpasset fett og proteiner og ikke karbohydrater" (hunden.no). På huskies.no står foring under arbeid beskrevet, men karbohydrater nevnes ikke:

      "Om vinteren er væskebehovet til hunden større enn på sommeren! Om vinteren forbruker en hund i arbeid et sted mellom 0,4 og 0,5l væske per time. En hund som ikke har nok væske i kroppen vil, i tillegg til å spise snø, ta av fettlagrene i kroppen. Hunden kan (i likhet med isbjørn) omdanne fett til vann. Dermed vil hunden fort bli tynn i løpet av vinterjakta/turen hvis den ikke får tilstrekkelig med vann.
      Omvendt kan man under vanskelige og kalde forhold gi hunden fett, som den omdanner til vann!"

      Fant også noe interessant på norske redningshunder.no.http://nrh.krissi.net/content/view/105/50/

      Hunden har to energilagre: fett og karbohydrater. Det forbrukes lite karbohydrater under arbeid, men påfyll av glykogen i løpet av 10-15 minutter etter hardt arbeid er vesentlig for restituering.
      Det står videre at hunden trenger ca 2 g karbo pr kg kroppsvekt pr dag. Det står videre at energilagren skal vedlikeholdes/etterfylles gjennom dagen. Det skulle vel bety at vi snakker om max 50 gram feks pasta i løpet av dagen i tillegg til fettet jeg skrev om i første innlegg. det beste er å gi det sammen med proteiner og da nærmer vi oss vel en mix av pasta og feks energiboksene til apetitt (2x150gram)

      Jaja , da blir jaktsekken altså enda litt tyngre :-)

      SvarSlett
    3. .. 50 gram karbohydrater, da må det til 200 gram pasta/ris eller feks 3 brødskiver. Litt leverpostei på så er proteinmixen der. Dæggern. Etter all denne utregningen ender jeg opp omtrent der jeg har vært med foring i 20 år. Det eneste nye er at dagens fór skal deles opp og gis gjennom dagen :-)

      SvarSlett
    4. Sakset fra Vorsteh.no (http://www.vorsteh.no/artikkel/les/27/62_F%C3%B4ring+av+jakthunden/)
      Fant dette på Vorstehklubbens hjemmeside. Denne veterinæren skriver om elektrolytter som må fylles på spesielt gjennom dagen, og at man bør kjøpe egne preparater for å tilføre det. Mange råd rundt omkring, kan ikke huske å ha sett at trekkhundfolket gjør noe spesielt i forhold til elektrolytter?

      SvarSlett