1. september 2010

Høstjakta 2010 - mye fugl både høyt og lavt

Vi er vant jo til å være bortskjemte, så fjoråret med færre kull og fredning av rypa gjorde at vi var spente foran årets jakt. Men dette skulle vise seg å bli veldig bra: Vi fant mange og mellomstore kull (4-6) på vanlige steder, og bra med kull på steder vi aldri har gått.

Vi så mye rype da vi trente unghunden ES Tinka - 30-40 fugl på et begrenset område, og vi fant 3 fine storfuglkull - pluss noen gammeltiurer.  Skytingen var vel litt over snittet i år og gammelhunden Bajas skaffet oss mange sjanser - også ved treskjelling. Morsomt. Tinka la på søket sitt utover uken og er nå ikke veldig usikker på hva hun leter etter. ;-) Vi kommer til å huske hvordan hun gikk etter rypa på snaufjellet - med høye harehopp :-)

Majoren la ny standard for pausecomfort - med gapahuk/enmannstelt og foret fjellduk - går det fint å pause selv i øsende regn. Ikke spesielt tungt å bære på heller, så dette er absolutt noe å vurdere på dager der vi venter mye nedbør.

Ellers hadde vi mange fine naturopplevelser  i tillegg til fuglesituasjoner. En DIGER gaupe krysset veien foran bilen, og Tara som nektet å søke ut men klistret seg til låret til Tor da vi var på vei ned en bratt li. Hun pleier ikke bry seg om elg - kanskje vi hade en bamse rett foran oss? Fersk bjørnemøkk var det nok av overalt også midt oppe på fjellet. Vi filmet flere fuglekull langs veien - også storfugl - pluss reindsyr.  Harepuser så vi mange av - både store og små - Bajas tok stand og kastet seg inn i en busk - og kom ut med  et  lite dyr i munnen. Det var en nærmest nyfødt hareunge! Han slapp den på kommando og den vraltet videre i lyngen - bare et lite tygg unna døden.  Noen minutter senere skulle Bajas finne et rypekull (en stegg hadde røpet dem). Bajas går en bue og står, avanserer og står. Vi haster etter og opp går en storfugl, pluss en til - og så to til. Det smeller 3 skudd og vi har fått hver vår tiur. Ikke ofte det skjer. Mens vi gratulerer hverandre går det ut et par til fra granene rett ved :-)

Bilder og filmer blir lagt i albumet etter hvert.


PS Iphonen med standard 1:50.000 kart og GPS fungerte perfekt. Applikasjonen er kjøpt i Musicstore - søk på Fugawi. Kartområdet jeg kjøpte heter SW3 - og dekker det mest eav Jämtland og Dalarne.

2 kommentarer:

  1. Takk for et flott innlegg på siden Tommy og takk for at du var snill med kommentarer om den ene jakthunden :-)

    Var inne igår kveld og fant adresser og tlf nummer for ytterligere trening, nå gjenstår det bare å ta opp tlf og gjøre en avtale.. :-)

    SvarSlett
  2. Lykke til - sprøtt at vi fant frem til samme treningssted. Gleder meg til å høre om hvordan det gikk.

    SvarSlett