19. august 2009

Dårlige jaktutsikter har nådd våre jaktmarker

Sakset fra nettsidene til Gløte vvo 19 aug 09:
SENASTE NYTT!
Dåligt med ripa i fjällen i år
Preliminära inventerings-resultat från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), pekar på allmänt dålig tillgång av ripa i hela fjällkedjan.


Styrelsen rekommenderar därför alla jägare inom viltvårdsområdet att begränsa och vara återhållsam med avskjutningen samt avstå att skjuta orr- och tjäderhönor.

3 kommentarer:

  1. Det kan syntes som om hele Jamtland er stengt for rypejakt. Dette var meget dårlige nyheter..

    SvarSlett
  2. Ikke veldig lovende nei, men heldigvis lever vi ikke bare av fugl :-)

    SvarSlett
  3. Jepp - Jämtand er stengt fro Rypejakt: Dette er sakset fra hjemmesidne til norske jagarforbundet:

    Stenger svenskjakta!

    Ikke tillatt i Jämtland. Foto: Åsgeir Størdal
    Nei, det er ikke en forsinka aprilspøk: Länsstyrelsen i Jämtland har bestemt at rypejakta i fylket i år blir innstilt. Høstens rypetellinger viser den laveste tettheta av ryper som noensinne er målt sia tellingene starta.

    - Dersom vi tillater jakt, vil denne jakta utelukkende foregå på "kapitalen" - de fuglene som kan bringe bestanden opp igjen - og ikke på de høstingsverdige "rentene". Dette forstår de fleste jegerne at er uholdbart på lengre sikt, sier småviltjakt-ansvarlig Jens Andersson i länsstyrelsen.

    De tellingene som er ferdige, viser usedvanlig dårlig rypebestand og en svært svak klekking i fylket. I enkelte områder er tallene de laveste som noensinne er målt. Flere områder har under to kyllinger pr par. I kombinasjon med den store interessa for jakt i Jämtland, mener länsstyrelsen det er betydelig risiko for at bestandens utvikling settes på spill dersom jakt tillates.



    Tilbyr "hundekort"
    Årsaken til den lave rypebestanden er omdiskutert, men størst virkning har nok krakket i smågnagerbestanden våren 2008 i kombinasjon med svært kaldt vær rundt midtsommers i år, med dårlig oppvekstforhold for kyllingene som resultat. Virkninga av jakttrykket er man mer usikker på: Nedgangen er også kraftig i Tåssåsens sameby, der jakttrykket er vesentlig lavere.

    - Vi kommer til å tillate jakt på anna vilt. I tillegg kommer jegere som ønsker å trene sine hunder kunne få et tilbud om dette, gjennom å løse vanlig jaktkort. Reglene for dette vil vi presentere seinere. Innafor Tåssåsens sameby vil jakt bli tillat, men med kraftige begrensninger, sier Andersson til nettsidene for Länsstyrelsen i Jämtland.

    SvarSlett